Într-o zi de primăvară în care ningea cu nemiluita, iar nămeții erau aproape de pragul de sus al ușii, o rățușcă plăpândă, se tot încăpățâna să spargă oul. Tare curioasă! Să vadă ea care rață o alinta în fiecare seară, îi cânta și se ruga la Doamne-Doamne pentru ea, să fie frumoasă și să defileze ”cu cioc” prin lume… A reușit până la urmă. 10 martie.

Rățusca creștea pe zi ce trece. Și pe măsură ce creștea, pe atât era de curioasă. La numai 3 anișori, ținea în mână abecedarul, iar la 4, măcănea cu glas tare ”Punguța Cu Doi Bani”, de Ion Creangă: ”- Cucuriguuu boieri mari, dați punguța cu doi bani!”

De la pliscuri și mărgele, rățușca a trecut la desen. Îi plăcea nespus să dea culoare poveștilor pe care le citea, sub atenta supraveghere a rățuștii-mamă, desigur.

Apoi, rățușca cea curioasă a ajuns la grădiniță. Da, da! Și rățuștele merg la grădiniță!  😏 Acolo și-a făcut mulți prieteni, s-a transformat în mama celor trei iezi, a construit căsuțe din bețe de chibrituri, și cel mai important, și-a sporit curiozitatea și dorința de a învăța să zboare.

După ceva vreme, rățușca noastră tare supărată, îi spune mamei:

”- Mami, eu tot nu reușesc să dau din aripioare! Când o să pot și eu să zbor?

 – Graba strică treaba, rățușca mamei! ”

Și-atunci, rățușca a deschis larg ochișorii și a început să râdă. Își dădu seama că o aștepta o lista luuuungă de personaje în care să se transforme: Mama vitregă a Albei-Ca-Zăpada, Crăiasa Primăverii, Vulpea Șireată, Îngerul…

Abia la colegiu a simțit că poate da din aripioare, când ”a prins cioc” și a făcut-o pe doamna dirigintă să plângă, cu vocea ei, când a învățat să danseze cha-cha-cha și vals vienez și când a motivat absențele unui întreg cârd de rațe…

La facultate rățușca a învățat să zboare cu adevărat și să descopere ce era cel mai frumos în jurul ei: rățuște minunate, demne de admirat, cu multă inițiativă și curaj, rățoi obraznici și aroganți, dar mai ales propriile pasiuni!

Și astăzi rățușca este la fel de curioasă… și dornică să transforme lumea într-o lume a poveștilor cu final fericit!