Șefii lucrează cu oameni. Prin oameni. Ideal ar fi să lucreze și pentru oamenii pe care îi păstorește. Nu să le facă treaba ci să le creeze condiții.

Adică să facă totul pentru ca oamenii săi să își poată face treaba. Deși la noi mulți șefi consideră că oamenii trebuie să lucreze pentru el și pentru confortul său. La urma urmei, dacă te place șeful poate că iese de o avansare. Sau măcar de o primă dacă nu s-o putea o mărire de salariu. Ce ar trebui să facă un șef pentru a-și ușura viața? Am băgat de seamă că vă plac decalogurile.

Nu voi face din asta un obicei, să sculptezi tăblițe cu musaiuri nu este neapărat eficient, după gustul meu. Încă mai cred că adulții sunt mai degrabă tentați de ce nu e musai decât de ce trebuie să facă pentru că așa zice vreun Moise modern. Dacă ar fi să povestim despre ce ar trebui să facă șefii pentru a transforma echipa pe care o coordonează într-una eficientă, iată ce aș spune:

  1. Uită-te la fiecare om în parte. Oamenii sunt originali, fiecare are nevoile sale și năzuințele sale. Dacă îi poți oferi ce își dorește, va fi tentat să lucreze mai temeinic în echipa ta. Și va spune și altora despre felul în care este tratat.
  2. Deleagă doar ceea ce știi să faci. Dacă tu nu știi să faci un lucru și îl dai altuia să-l facă nu înseamnă că delegi ci că îi împrumuți calificarea. Dacă ai trecut prin sarcina delegată, o vei putea explica în așa fel încât să fie pe înțelesul celui care o primește.
  3. Propune-le oamenilor sarcini care să aibă legătură cu realizările echipei. Dacă îi trimiți să îți ia cafea sau să-ți plătească amenzile vei avea o echipă de oameni care nu se simt respectați ci doar folosiți.
  4. Vorbește cu oamenii tăi despre cariera lor. Și fă-i să își dorească să fie mai buni decât sunt. Să vrea să se dezvolte pentru a atinge succesul la care visează. Dacă încă nu visează, ajută-i să viseze.
  5. Dacă le dai sarcini mai multe sau mai grele decât se pot realiza în timpul orelor de program, rămâi alături de ei și implică-te în sarcinile date. Sau planifică sarcinile împreună cu ei pentru a lucra doar în timpul orelor de program. Și nu le da de făcut sarcini pe care nu știu sau nu pot să le facă.
  6. Lucrează în primul rând cu oamenii tăi și abia apoi cu tine. Există pe lumea asta șefi care împart cu generozitate sarcini la sfârșitul programului pentru că până atunci au fost ocupați să realizeze propriile sarcini. Ordinea firească este invers: întâi cu ei și pe urmă cu tine.
  7. Feedback-ul se oferă ”la cald”. Adică dacă cineva face ceva bine, spune-i pe loc. Și dacă nu face ceva bine, spune-i tot pe loc. Dacă nu, se va dilua momentul și oamenii vor uita ce au făcut rău sau vor fi frustrați pentru că nu au primit aprecierea ta. Noteaza-ți ce fac oamenii tăi. Cu cât mai multe amănunte. La evaluare vei putea folosi notițele și oamenii vor simți că îți pasă de ei.
  8. Banii sunt un factor de igienă. Dacă nu sunt destui, demotivează. Dacă oamenii tăi nu sunt plătiți corespunzător efortului depus, luptă pentru a le aduce salariile acolo unde ar trebui să fie. Înainte de a lupta pentru salariul tău.
  9. Folosește fiecare oportunitate pentru a dezvolta oamenii pe care îi coordonezi. Cursuri, deplasări și mai ales prezența ta în mijlocul echipei. Turnurile de fildeș în care te-ai putea izola sunt total antiproductive pentru echipă.
  10. Sărbătorește cu echipa. Fiecare eveniment de celebrare contribuie la dezvoltarea culturii de echipă și este un beneficiu major pentru tine ca lider și pentru echipa ta ca organism complex. Sărbătorire nu înseamnă exclusiv bere sau grătar, gândește-te ce alte variante de celebrare ai sau, și mai simplu, propune echipei să vină cu idei.

Motivarea este unul dintre cele mai delicate ingrediente din rețeta unui șef de succes. Între a căuta cea mai bună metodă de motivare și a încerca metodele pe măsură ce îți vin în minte, cred că a doua variantă este mult mai productivă.

În general șefii se tem să nu greșească în relația cu echipa. Însă lipsa de reacție este mai păguboasă. Iar relația unui șef cu echipa sa seamănă cu relația dintre doi îndrăgostiți, cu suișuri și coborâșuri. Dacă vor o ”casă de piatră” o pot obține încercând să se cunoască și să se surprindă plăcut reciproc. Cu o singură condiție: să se iubească pe bune.