Chiar daca am ales sa achizitionam plantele din magazinele de specialitate, este bine totusi sa ne informam cu privire la specia cumparata si de ce nu sa incercam sa retinem pe langa denumirea sau denumirile populare acceptate si denumirea sa stiintifica, care apare in limba latina.
Nu este un moft, dar aproape toate sursele de informare si chiar si cele romanesti folosesc in indexarea plantelor dupa denumirea stiintifica.
Daca in literatura de specialitate autohtona se mai gasesc lucrari de specialitate in care indexarea se face dupa denumirea populara, denumirea stiintifica fiind intre paranteze, in literatura straina indexarea se face numai dupa denumirea stiintifica a speciei respective.
Ca sa ajungem sa cunoastem denumirea stiintifica trebuie mai intai sa identificam planta respectiva.
Dupa cum se stie tara noastra datorita conditiilor de relief si a amplasarii geografice, are o bogata „colectie” de plante medicinale, la momentul actual fiind identificate peste 800 de specii diferite, ceea ce situaeza Romania printre primele 5 tari europene in ceea ce priveste numarul speciilor de plante medicinale.
Asa cum spuneam intr-un alt articol, substantele active si aici ma refer la cantitatea si proportia acestora in aceeasi specie de planta, difera in principal in functie de conditiile in care creste planta si aici ne gandim in principal la sol, apa si poluare si nu in ultimul rand zona geografica.
Si din acest punct de vedere Romania sta excelent si dupa cum se stie plantele medicinale romanesti sunt foarte cautate in afara. Primul exemplu care in vine in minte, la acest moment, este catina alba (Hippophae rhamnoides) considerata ca fiind cea mai de buna din lume in ceea ce priveste continutul de substante active.
Cum nu toata lumea a trait in mijlocul plantelor si nici nu a luat prea mult contact cu zone in care acestea se gasesc din belsug, este foarte greu sa identifici o planta necunoscuta, atunci cand o vezi pe undeva – la cineva in curte, pe marginea drumului, in padure, in tufisuri sau alte zone.
Spre norocul nostru exista multe surse de informare la acest moment. Astazi este destul de usor sa identifici o planta. Nu vorbim despre sursele primare de informare de acum 100 de ani si aici ma refer la ierbare !
Daca intrebam „in stanga si in dreapta” despre planta cautata si nimeni nu stie nimic sau informatiile sunt prea vagi, prima modalitate este de a cauta planta respectiva este folosirea enciclopediilor de plante, indiferent care este titlul acestora si limba in care sunt tiparite. Este o cautare mai greoaie, dar de obicei ceea ce cautati veti gasi ! Aceste enciclopedii se gasesc fie tiparite, fie in format electronic.
Demne de luat in seama sunt si bazele de date botanice care se gasesc online, puse la dispozitie gratuit de obicei de Gradinile Botanice din diferitele parti ale lumii sau unele Asociatii Botanice.
Alta modalitate de identificare este de a cauta planta pe imaginile Google…
Fie o cautati dupa culoarea florii sau a numarului de petale, fie dupa forma frunzelor, de exemplu „planta medicinala galbena” fie dupa alte criterii alese de dumneavoastra in functie de particularitatile plantei, motorul de cautare va returna, ca rezultat, o multitudine de imagini care indeplinesc in mare masura conditiile impuse de cautare.
De cele mai multe ori aveti noroc si puteti identifica o imagine care seamana foarte bine cu ceea ce ati vazut dumneavoastra.