Noi cercetari in domeniul economic sugereaza ca aveti probabil mai multe in comun cu antreprenorii de succes decat ai putea crede. Credeti ca aveti ceea ce este nevoie pentru a fi urmatorul Bill Gates? Destul de ciudat, dar posibil.
Se pare ca, un studiu recent al Centrului pentru Studii Economice si Politice din Londra, a raspuns unor intrebari privind super-antreprenori si cum au devenit Steve Jobs si Bill Gates miliardari prin propriile forte. Sondajul a examinat o mie de astfel de milionari, bilionari, miliardari care au aparut in listele cu cei mai bogati oameni din lume din “Forbes” intre 1996 si 2010.
Si, atat timp cat nu exista o formula reala pentru succes, antreprenoriatul este riscant chiar si pentru cei care sunt predispusi la excelenta. Exista, totusi, mai multe caracteristici comune printre antreprenorii cei mai reprezentativi din lume. Iar acest studiu de care am pomenit dezvaluie chiar trei dintre trasaturile comune a celor care au succes:
Toti au studii avansate si finalizate
O fi abandonat Mark Zuckerberg faimoasa universitate Harvard pntru a se concentra pe Facebook atunci cand a fondat cunoscuta retea de socializare, dar marea majoritate a antreprenorilor de succes, constata sondajul, sunt de fapt foarte bine educati. Dintre toti super-antreprenorii vizati, un procent de 84 la suta arata ca acestia au absolvit o facultate, 33 la suta chiar univeritati de top. In plus, multi dintre acesti antreprenori de elita se lauda, de asemenea, cu diplome in studii post universitare. Se pare ca diplomele din invatamantul superior i-a ajutat inclusiv pentru a le creste sansele de a primi un imprumut sau alte facilitati fiscale.
Alegerile intelepte
Ce fel de aventura ar putea lansa un antreprenor in a juca si a-si asuma acest rol daca nu speranta ca va deveni miliardar. Studiul amintit arata cum anumite industrii sunt mai potrivite preocuparilor antreprenoriale decat altele: majoritatea super-antreprenorilor au facut milioanele actionand in doemniul IT, biotehnologie, finante si comert. Domeniile IT si cel al biotehnologiei sunt si cele care primesc cel mai des fonduri, dar si cele care atrag cel mai mult investitii de capital.
Locatia este importanta
Este tipic pentru miliardari sa aiba trasaturi personale de multe ori vazute in randul antreprenorilor. De exemplu, creativitate, incredere de sine, chiar si ambitia este destul de intalnita si comuna. Cu toate acestea, si factorii de mediu pot juca, de asemenea, un rol important, poate chiar decisiv. De exemplu, tara in care traiesti te poate ajuta ori impiedica in succesul antreprenorial prin sistemele de reglementare fiscala. Potrivit studiului, tarile cu birocratie redusa si impozite mai mici sunt cele care vor produce cel mai probabil antreprenori de succes. Astfel, visul american nu se dezminte nici de aceasta data. Aici este cea mai mare concentratie a antreprenorilor de succes. Si Hong Kong ocupa un loc important, cu aproximativ trei antreprenori miliardari pentru fiecare milion de locuitori.